Karbantartás

Gyakorlati tapasztalatok igazolják, hogy a váratlan üzemzavarok számát jelentősen le lehet csökkenteni a villamos karbantartási munkák elvégzésével. Persze jogos lehet a kérdés - egy jól működő rendszert miért kellene egyáltalán javítani, karbantartani. A válasz magától adódik - egy összetett, inhomogén rendszer megfelelő teljesítménye és rendelkezésre állása csak akkor biztosítható, ha annak egészét és egyes összetevőit is rendszeresen gondozzák, fejlesztik.

Példának okáért érdemes a villamos kötések rögzítési pontjait bizonyos időközönként ellenőrizni. hiszen a rossz csatlakozási pontokon melegedés is előfordulhat. Ennek elmaradása esetén a fogyasztónál feszültség emelkedés történik, ami meghibásodást okozhat, a fogyasztó akár tönkre is mehet, ráadásul még villamos tűzesetet is előidézhet.

A stabil villamos kötések kialakítása tehát mindenképpen kiemelt jelentőségű. De ez a sok lehetséges hiba közül csak egy, ami előfordulhat. Fontos ugyanakkor szem előtt tartani, hogy az elektromos hiba akár az emberi életet is veszélyeztetheti, így a probléma megelőzése kiemelt jelentőségű. Természetesen rendszeres karbantartással mindezek kiküszöbölhetők.

Tapasztalatunk és egyben javaslatunk, hogy villamos hálózatának időszakos felülvizsgálatát érdemes a tervezett festési munkák előtt, míg az elosztó berendezések ellenőrzését évenkénti rendszerességgel elvégeztetni.